joi, 7 noiembrie 2013

Ce să fac la psiholog? 5 ponturi utile





Terapeuţii au un mare avantaj în cabinet: au citit grămezi de cărţi şi au petrecut mii de ore învăţând despre ce se face într-o şedinţă. Clienţii trebuie să înveţe de la zero şi de aceea mai jos am menţionat câteva ponturi care să-i ajute când sunt în şedinţa de terapie.

  1. Fii atent la Relaţie: poate te gândeşti să închei, sau te-ai simţit furios după ultima întâlnire, eşti îngrijorat despre ceea ce ar putea gândi despre tine, ai avut vise cu terapeutul. Aceste aspecte ce ţin de relaţie au maximă prioritate pentru că au impact în toate celelalte aspecte ale terapiei. Comunică-le fără grijă terapeutului. Dacă ai de-a face cu un profesionist, el va putea să primească informațiile tale cu deschidere și bunăvoință și va ști să le folosească în așa fel încât să întărească alianța dintre voi. Dacă simți că terapeutul dă înapoi, este defensiv, se justifică prea mult sau chiar nu acceptă o critică sau o dificultate în relația voastră, poți să îi comunici chiar și asta. Dacă nici așa nu răspunde cu deschidere, ai libertatea de a lua în calcul varianta schimbării cu alt terapeut.
  2. Ce îmi doresc? Cum mă simt? Aceste 2 întrebări sunt de bază pentru cei care se simt blocaţi în terapie. Daca te simţi pierdut şi nu ştii despre ce să vorbeşti, revizuieşte aceste întrebări şi vei găsi suficient material de abordat în şedinţă.
  3. Întreabă orice: Clienţii uneori îşi cenzurează întrebările pentru că se gândesc că întrebatul este împotriva regulilor. Ai libertatea să întrebi tot ce doreşti, lasă-l pe terapeut să-şi explice limitele. Vrei să afli un detaliu personal, o opinie profesională sau o explicaţie pentru ceva ce a făcut sau zis? Întreabă. Poate că nu vei primi un răspuns direct dar vei primi o explicaţie pentru acest lucru şi vei putea învăţa ceva despre tine pe parcursul acestui proces.
  4. Exprimă-ţi gândurile ciudate: Terapia este acel loc unde gândurile ciudate sunt acceptate. De fapt, cu cât mai neobişnuite cu atât mai bine. Ai o reacţie impulsivă? Spune. Ai flash-uri care-ţi trec prin minte? Vorbeşte despre ele. Zicala “unele lucruri trebuie rămase nespuse” nu se aplică aici aşa că vorbeşte deschis şi s-ar putea să înveţi ceva interesant.
  5. Fii atent la terapeutul tău: Nu doar cine e, dar şi ce îţi imaginezi tu că e. Şi ce îţi imaginezi că simte referitor la tine. Vorbeşte despre relaţia voastră în detaliu pentru a vedea cum proiecţiile tale îţi influenţează această relaţie si chiar şi celelalte relaţii.  (dupa Ryan Howes)
      
      Ne poți contacta:
Florentina Lăscuț – Psihoterapeut Gestalt
Telefon: 0728 100 912,
E-mail: lascutflorentina@yahoo.com

Monica Manu – Consilier Terapie Cognitiv-Comportamentală
Telefon: 0745 152 808,
E-mail: manumonica08@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu