luni, 31 martie 2014

Atenție la smartphone: s-ar putea să te facă mai puțin smart!

Hipocampul - regiune a creierului responsabilă cu orientarea spațială, dar implicată și în învățare, emoții, formarea de noi amintiri

În ce privește funcțiile creierului și procesele cognitive susținute de acestea, lucrurile sunt dictate de o lege simplă: folosește - și vei avea. Sau, cum spun englezii, “use it or lose it”.  

Într-un studiu încheiat în anul 2010 la Universitatea McGill, expertul în științe neuronale Veronique Bonhbot și echipa ei au raportat o descoperire neliniștitoare. Folosirea îndelungată a sistemului de pozitionare prin satelit (GPS) pentru a parcurge trasee necunoscute reduce funcția hipocampului – o structură cerebrală de forma unui căluț de mare, responsabilă cu memoria și orientarea spațială. Participanții la studiu care obișnuiau să se descurce în spațiu prin resurse proprii au prezentat o activitate cerebrală sporită și un volum mai mare al hipocampului decât participanții care foloseau GPS-ul. Mai mult decat atât, subiecții care nu se bazau pe GPS au avut rezultate mai bune la testele de memorie.

Același efect îl au asupra noastră telefoanele mobile. Smartphone-ul a devenit o extensie a creierului nostru, un fel de hard-disk extern pe care stocăm date importante, sau cu ajutorul căruia facem conexiuni și aflăm informații în momentul în care avem nevoie de ele, numai pentru a le da uitării imediat. Nevoia de a memora nu își mai găsește rostul.

Problema nu este folosirea smartphone-ului propriu-zis, ci faptul că acesta preia funcții ale creierului pe care putem să le executăm fără probleme. De exemplu, aplicația autocorrect. Este echivalentă cu a lua liftul, când avem scările la dispoziție. Ajungem mai repede la destinație, și cu senzația că viața este mai ușoară, dar mușchii noștri nu au mai beneficiat de antrenamentul necesar pentru a-i menține deplin funcționali. 

Timpul și progresul tehnologic nu pot fi întoarse, și nici nu ar fi realist să ne dorim așa ceva. Psihologii și neurologii ne avertizează doar să nu ne predăm ușor. Să nu cedăm mașinilor și aparatelor de tot felul – pe lângă timpul și banii noștri –  tot mai multe părți din noi, începând cu funcțiile cognitive și terminând cu nevoia de a învăța, curiozitatea naturală, încrederea în capacitatile noastre, sentimentul valorii personale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu